Melkperiode

Een hoge jeugdgroei op jonge leeftijd is van groot belang voor een hoge levensproductie op latere leeftijd.  Een afkalfleeftijd van 23 à 24 maanden is economisch gezien het voordeligst, uit onderzoek is gebleken dat op die leeftijd de hoogste productie in de 1e lactatie en uiteindelijk ook de hoogste levensproductie wordt gehaald. Om dit te realiseren dient er op de volgende punten gelet te worden.

Biestvoorziening: 

-          Vlug, vaak, veel en vers

-          Hygiënisch werken

-          De volgende hoeveelheden biest moet het kalf in ieder geval binnen krijgen:

      • Binnen   2 uur → 2 liter (als het mogelijk is nog meer, zoveel een kalf op kan)
      • Binnen   6 uur → 4 liter
      • Binnen 24 uur → 6 liter

Melkvoorziening

De eerste 3 dagen kan biest/koemelk worden verstrekt, daarna kan de melk worden klaargemaakt met melkpoeder. Melkpoeder heeft een betere vet- en eiwitverhouding dan koemelk. Koemelk bevat vaak hoge gehaltes aan vet en eiwit. Hier kan het kalf, vooral met het vet, te weinig mee. Door deze hoge gehaltes vet kan er al in een vroeg stadium vervetting in het uierweefsel optreden. Kunstmatige melk, met hoge eiwit gehaltes (voor een goede karkas ontwikkeling), is beter afgestemd op de behoefte van het kalf.

Naast het uitgebreide melkpoederassortiment van Provimi heeft Booijink veevoeders een eigen huismelk ontwikkeld: de Stimumilk. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de Stimumilk Allround (een 0-product) en Stimumilk Super (met magere melkpoeder). Door de zorgvuldige samenstelling van de Stimumilk worden groei en gezondheid gewaarborgd. Bij een optimale opfok hoort een voedingsschema waarbij groei en gezondheid hoog in het vaandel staan.

Stimumilk Allround is een 0- product en bestaat voor het grootste gedeelte uit zuiveleiwitten, hierdoor zijn eiwitten in hoge mate beschikbaar voor het kalf. Door de  toevoeging van een unieke combinatie melkzuurbacteriën (Enterococcus Faecium) en de organische zuren, wordt  voor een gezonde darmflora gezorgd. Ziektes als salmonella en E.coli worden hierdoor onderdrukt.  Stimumilk is geschikt voor zowel speenemmers als voor kalverdrinkautomaten. 

Stimumilk Super bevat 35% magere melkpoeder voor een veilige opfok met hoge groei. Doordat Stimumilk Super magere melkpoeder bevat, worden groei en gezondheid gewaarborgd. Door de stremming van magere melkpoeder in de lebmaag komen de voedingsstoffen rustiger vrij op darmniveau wat resulteert in een beter opname.

Stimumilk Power Protect is de nieuwste ontwikkeling van de Booijink melkpoeders. Deze kunstmelk bevat 50% magere melkpoeder en een mengsel van kruiden en etherische oliën voor een optimale opfok. Deze luxe samenstelling ondersteunt luchtwegen van uw kalveren en zorgt voor een veilige en optimale opfok.

Bereiding kalvermelk

- Juiste temperatuur, optimaal is 40°C  (minimaal 38°C, maximaal 43°C)

- Melkconcentratie: 125 gram in een liter water, 143 gram op een liter water. In de koude periode concentratie verhogen tot 160 gram op een liter water. 

- Aan het begin van de kunstmelkperiode starten met verstrekken van krachtvoer, na een week starten met het verstrekken van water tussen de beide melkbeurten.

- Bij diarree geen melk doorvoeren maar een melkvervanger om darmflora te herstellen en te stabiliseren.  

 

Voor meer informatie of vragen over de jongveeopfok kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.