Opstart

Een goede opstart van de lactatie is van essentieel belang voor een goede productie tijdens de lactatie. Tijdens het begin van de lactatie (0-70 dagen) wordt er veel gevraagd van de koe, er mag dan ook niks misgaan. Een verse koe kan onvoldoende voer opnemen t.o.v. de melk die wordt geproduceerd. Het is daarom belangrijk dat wat ze opneemt smakelijk is en voldoende geconcentreerd. Dit betekent dus een hoge dichtheid van energie en eiwit in het rantsoen. De snelheid van energie en eiwit moeten goed in balans zijn en op het juiste moment vrijkomen. Onze adviseurs kunnen dit nauwkeurig berekenen met ons geavanceerde rantsoenberekeningsprogramma. 

Negatieve energiebalans

Zoals besproken produceert een nieuwmelkte koe in het begin van de lactatie meer dan het aan voer kan opnemen. Dit betekent dat de koe niet in staat is de hoeveelheid energie op te nemen die eigenlijk wordt gevraagd voor de melkproductie.  Hierdoor zal een koe een gedeelte van haar energiebehoefte ergens anders vandaan halen. Dit doet ze door haar lichaamsreserves (vet en spierweefsel) af te breken om dit energietekort op te vullen.

Hoelang een koe lichaamsreserves afbreekt, is afhankelijk van hoe het rantsoen in elkaar zit. Een koe kan tot wel 10 weken in de negatieve energiebalans blijven, hierbij kan een koe tot wel 1 kilogram lichaamsreserves per dag afbreken. Wanneer de koe te weinig energie binnen krijgt, zal de koe een deel van het voereiwit  gebruiken (door afbraak tot glucose) als energiebron. De afbraak van eiwit tot energie is een inefficiënt proces. Een koe is dus in het begin van de lactatie gebaat bij zetmeel en bestendig zetmeel voor de glucose productie.  Hoe eerder het energieniveau weer op peil is hoe minder vet er wordt verbrand, voor melkproductie, hiervoor heeft Booijink Veevoeders uiterst zorgvuldig de volgende opstartvoeders samengesteld.

Opstart voeders:

Lactatiestart

    • Opstartvoeder om energiedichtheid in het rantsoen te verhogen.

 Lactatiestart Hypro

    • Opstartvoeder met bestendig vet om energie extra te ondersteunen.

Lactatiestart Hypro + CLS

    • Opstartvoeder met bestendig vet en leverontlastende stoffen.

Uiteraard kunnen we ook uw opstartvoeder op maat produceren!