Speenmoment

Voor succesvol spenen zonder groeivertraging moet de pens optimaal ontwikkeld zijn, deze ontwikkeling begint al in de eerste weken. Door naast water en krachtvoer naast melk te verstrekken, wordt de pensontwikkeling gestimuleerd. Een goede pensontwikkeling is van belang, omdat het kalf na het spenen volledig ruwvoer moet verwerken. Hoe eerder de pensontwikkeling op gang komt, hoe makkelijker het spenen verloopt.

Vanaf de 3e dag kan er worden begonnen met het verstrekken van de Booijink Kalvermuesli. Zorg dat er altijd vers water naast krachtvoer beschikbaar is. Vanaf een week leeftijd kan er ook stimukalf verstrekt worden.

Enkele eigenschappen van de Booijink Kalvermuesli:

  • Hoog aandeel ontsloten granen, zodat de penspapillen zich sneller ontwikkelen
  • Makkelijk verteerbare eiwitten voor een efficiënte spieraanzet
  • Bevat NuStart, voor maximale voeropname en een top gezondheid

Na de eerste krachtvoeropname van de Booijink Kalvermuesli of stimukalf kan er worden overgeschakeld op de kalverpensstartbrok voor een optimale pensontwikkeling. Naast melk kan deze brok onbeperkt worden verstrekt voor maximale groei.

Kalveren kunnen gespeend worden op een leeftijd van 8 tot 10 weken. Op het moment van spenen moet de krachtvoeropname ongeveer 1 tot 1,5 kg per dag zijn. Wanneer dit lager ligt, is het risico op groeivertraging na het spenen te groot. Wanneer een kalf niet de benodigde kilogrammen krachtvoer opneemt dient het speenmoment te worden uitgesteld.