Ruwvoer

Veel en kwalitatief goed ruwvoer wordt steeds belangrijker voor de melkveehouderij. Ruwvoer op melkveebedrijven bestaat veelal uit gras en maïs. Een goede kwaliteit gras- of maïskuil is van meerdere factoren afhankelijk. Hierbij moet u denken aan het moment van maaien, de hoeveelheid van bemesten, het tijdstip van bemesten, het inkuilmanagement, afstelling van de machines, onkruid, mollenbestrijding etc.  Ook grondsoort en de kwaliteit van de bodem spelen een steeds grotere rol om de maximale opbrengst te realiseren. De genoemde factoren zijn ook de factoren die we kunnen beïnvloeden en die ervoor kunnen zorgen dat de opbrengst en kwaliteit positief worden beïnvloed.  We zien echter steeds vaker dat er veel verliezen optreden in zowel de teelt van ruwvoer als bij het conserveren en vervoeren van ruwvoer.

Om hier inzicht in te geven hebben wij voor u de 'potentiële' verliezen op een rij gezet. Niet alle verliezen zijn te voorkomen. Het is zogezegd onderdeel 'van', maar beperken kunnen we het wel!

Een overzicht van de verliezen die optreden bij ruwvoerwinning:

Waar?

Kleinste verlies

Grootste verlies

Op het veld

6%

23%

Tijdens conservering

7%

38%

Vervoederen

3%

24%

 Tips om verliezen te beperken

  • Zorg voor een korte veldperiode. Een langere periode zorgt voor meer verliezen. Een langere periode in combinatie met minder drogend weer kan leiden tot wel 8% opbrengst verlies van droge stof.
  • Streef naar een drogestofgehalte van 35-40% bij het inkuilen. Bij goed drogend weer kan dit soms al in 1 à 2 dagen. Een te natte kuil geeft teveel zuren, wat resulteert in een slechtere opname. Te droog geeft te weinig zuur waardoor de kuil broeigevoeliger wordt.
  • Zorg voor de juiste afstelling van machines.
  • Sluit de kuil zo snel mogelijk na inkuilen luchtdicht af, hierdoor kan de kuil eerder beginnen met conserveren.
  • Gebruik een inkuilmiddel, de keuze van het middel is afhankelijk van het doel waarvoor het middel wordt ingezet. 
  • Bespaar niet op de dikte/sterkte van uw folie. Één rol folie kost circa €200,- uw graskuil vertegenwoordigt al gauw €10.000,- of meer. 
  • Heb je zelf meer dan voldoende tijd ingepland voor het landwerk? Steeds meer melkveehouders zijn meer dieren gaan houden en houden daardoor minder tijd over! Geldt dit voor u? Negeer de situatie niet en schakel tijdig extra arbeid (loonwerk) in.

Tip: Bij de overweging van de aanschaf van bijproducten, houd rekening met conserveringsverliezen!

Product

Drogestof verlies

VEM verlies

Natte aardappelvezels

10%

15 %

Bierbostel

6%

9 %

Maïsglutenvoer

3%

3 %